Economia creativa: oportunitat per al desenvolupament local, no exempta de riscos
#Focuspyme l'Alacantí
el martes, 24 de octubre de 2017 de 12:00 a 13:00
Dónde:
Las Cigarreras
Ágora
Calle San Carlos, 78, 03013
Alacant/Alicante (Alicante)
"L’economia creativa com a oportunitat per al desenvolupament local, no exempta de riscos. Complicitats, branding, xarxes i bones pràctiques"
DESCRIPCIÓ
El terme “economia creativa” fou popularitzat el 2001 per l’escriptor i gestor de mitjans de comunicació britànic John Howkins, qui el va aplicar a 15 indústries que anaven des de les arts fins a la ciència i la tecnologia. Segons els càlculs de Howkins, en l’any 2000 l’economia creativa tenia un valor de 2,2 bilions de dòlars a nivell mundial i creixia cada any a un ritme del 5%.
També reforçà el concepte Richard Florida (2009) a través de las ciutats creatives i el seu terme “classe creativa”.
La noció fou, i segueix sent, molt àmplia perquè no només abraça béns i servicis culturals, sinó també joguets i jocs, així com tot l’àmbit de “recerca i desenvolupament” (R+D) i l’oci. Per tant, fins i tot quan reconeix les activitats i els processos culturals com el nucli d’una nova i poderosa economia, també s’ocupa de manifestacions creatives com la gastronomia, les activitats urbanes vinculades al cine, música literatura, artesania i art popular, disseny, art digital i música que contribueixen a la formació de marques ciutats o territorials (Place Branding).
Parlarem de la Xarxa de ciutats creatives de la UNESCO, d’Estudis de Casos i bones pràctiques, de com podem rendibilitzar tot allò creatiu (en una accepció ampla que contempla l’oci i el negoci), del camí a seguir i el paper que ocupen les administracions públiques i on s’ha d’accedir per poder rendibilitzar els recursos “ociosos” que algunes ciutats i territoris tenen. Es planteja la necessitat de reforçar ferramentes i aspectes com la formació, la creativitat i el talent local, així com la matèria prima de la futura revolució del coneixement (economia del coneixement), entesa com a font de progrés i desenvolupament endogen i territorial.
MODERA LA SESSIÓ
Antonio Martínez Puche. Professor Titular i Director Acadèmic del Màster Oficial de Desenvolupament Local i Innovació Territorial a DELEITE-UA.
PONENTS
Esta sesión forma parte de:
Focus Pime i Emprenedoria l'Alacantí 2017